Contact rapid:

Telefon:

021.320.20.37

Email:

office@cmmh.ro

Adresa:

Calea 13 Septembrie, nr. 193, Sector 5, Bucuresti, 050733, Romania

Trebuie stiut faptul ca dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie superficiala destul de des intalnita, care evolueaza cu perioade de exacerbare si remisiune, cu distributie si tablou clinic tipice si care afecteaza tegumentul din zonele bogate in glande sebacee, in special scalpul, fata, pliurile nazolabiale, sprancenele si regiunile postauriculara, toracele anterior si toracele postero-superior.

Fumatul, este un factor nociv pentru organism si dupa cum bine stim acesta dauneaza grav sanatatii.

Probabil orice fumator a incercat cel putin o data in viata sa renunte la fumat, iar odata adoptata aceasta decizie a resimtit si efectele negative ale renuntatului la fumat. Acestea apar in momentul in care ogranismul nu mai primeste nicotina (subtanta de care devine dependent prin fumat) si se manifesta prin dureri de cap, tremuratul mainilor, scaderea puterii de concentrare si chiar irascibilitate.

Complementul C3c


Informatii generale

Sistemul complementar este alcatuit dintr-un set de proteine care circula prin sange si actioneaza impreuna pentru a determina raspunsurile imune si inflamatorii ale organismului.

Sistemul complementar al organismului este innascut si, spre deosebire de sistemul imunitar dobandit care produce anticorpi ce protejeaza organismul impotriva anumitor amenintari, acesta este nespecific si poate raspunde rapid la substante straine.

Sistemul complementar este alcatuit din 9 proteine primare complementare, de la C1 la C9.

Complementul C3 (conoscut si sub denumirile de C3c, Beta 1C-/Beta1A-globulina) reprezinta 70% din totalul proteinelor sistemului complementar, este sintetizat in ficat, macrofage, fibroblasti, celule linfoide si tegument si este consumat (impreuna cu celelalte proteine complemenatare) in cursul diverselor reactii imunologice antigen-anticorp.

Deficienta ereditara a complementului C3 este o anomalie rara care se transmite autozomal recesiv si se caracterizeaza prin infectii recurente cu bacterii Gram pozitive si negative (pneumonie, meningita, impetigo).

Recomandari pentru efectuarea testului

-          in cazul unei suspiciuni de deficit ereditar sau dobandit de complement C3;

-          pentru evaluarea gradului de activitate a LES (simptome ale unor tulburari de autoimunitate);

-          in cazul in care pacientul prezinta inflamatii sau endeme innexplicabile.

Pregatirea pacientului – recoltarea se realizeaza “à jeun” (pe nemancate)

Specimenul recoltat – sange venos

Recipientul de recoltare – vacuntainer fara anticoagulant cu/fara gel separator

 

Cantitate recoltata – minim 0,5 ml ser

Cauze de respingere a probei – specimen intens lipemic

Prelucrarea specimenului recoltat – serul se separa prin centrifurare

Stabilitate proba – serul este stabil timp de 4 zile la temperatura camerei, 8 zile la 2-8°C si 8 zile o temperatura de -20°C.

Metoda – imunoturbidimetrica

Valori de referinta

Valorile de referinta ale C3 difera in functie de varsta pacientului, astfel:

-          varsta < 3 luni: 60-150 mg/dl;

-          4-6 luni: 70-180 mg/dl;

-          >6 luni: 90-180 mg/dl;

Limita de detectie – 0,4 mg/dl.

Interpretarea rezultatelor

Cresterea C3 se evidentiaza in timpul inflamatiilor acute sau cronice.

Scaderea C4 este asociata cu: deficit ereditar, deficitul factorului inhibitor al activatorului C3b, LES activ, hepatita B, crioglobulinemia mixta esentiala, sindromul Sjogren, boala serului, sindromul de intestin scurt, glomerulonefrita membranoproliferativa, glomerulonefrita poststreptococica, endocardita bacteriana subacuta, embolia ateromatoasa, febra mediteraneana familiala, vasculita urticariana, hipogamaglobulinemia X linkata, sindrom hemolitic-uremic

Limite si interferente

Nivelul complementului C3 poate fi scazut in caz de anxietate nervoasa, uremie sau boala celiaca.

Medicamentele determina cresteri ale nivelului C3 (cimetidina, ciclofosfamida, contraceptive orale) si scaderi ale C3 (danazol, hidralazina, metidopa, fenitoin).

Chestionar de satisfactie