Contact rapid:

Telefon:

021.320.20.37

Email:

office@cmmh.ro

Adresa:

Calea 13 Septembrie, nr. 193, Sector 5, Bucuresti, 050733, Romania

Trebuie stiut faptul ca dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie superficiala destul de des intalnita, care evolueaza cu perioade de exacerbare si remisiune, cu distributie si tablou clinic tipice si care afecteaza tegumentul din zonele bogate in glande sebacee, in special scalpul, fata, pliurile nazolabiale, sprancenele si regiunile postauriculara, toracele anterior si toracele postero-superior.

Fumatul, este un factor nociv pentru organism si dupa cum bine stim acesta dauneaza grav sanatatii.

Probabil orice fumator a incercat cel putin o data in viata sa renunte la fumat, iar odata adoptata aceasta decizie a resimtit si efectele negative ale renuntatului la fumat. Acestea apar in momentul in care ogranismul nu mai primeste nicotina (subtanta de care devine dependent prin fumat) si se manifesta prin dureri de cap, tremuratul mainilor, scaderea puterii de concentrare si chiar irascibilitate.

Timp de sangerare


Informatii generale

Timpul de sangerare (TS) este un test de investigare care se utilizeaza pentru a determina eficienta fazelor vasculara si plachetara. Timpul de sangerare depinde de numarul de trombocite, de prezenta proteinelor plasmatice de adeziune, precum si de integritatea peretelui vascular.

Pregatirea pacientului

Pentru efectuarea acestui test pacientul trebuie sa nu consume medicamente care contina aspirina (inainte cu 7 zile) si sa se abtina de la consumul de bauturi alcoolie.

Metoda

Testul se efetueaza prin metoda Duke, care presupune dezintectarea lobului urechii cu eter, dupa care urmeaza incizarea acestuia cu o lama de 1,5 mm latime si reglata la o adancime de 3 mm, declansandu/se in acelasi timp cronometrul. La intervale de 30 de secunde se absorb picaturile de sange e o hartie de filtru pana ce se opreste sangerarea.

Valori normale – 1-4 minute

Valori critice – TS>15 minute

Interpretarea rezultatelor

TS crescut:

-         Trombocitopenii;

-         Afectiuni ale functiei trombocitare: ereditare (boala von  Willebrand, trombastenie Glanzmann, sindrom Bernard-Soulier, sindrom Wiskott-Aldrich, sindrom Chediak-Higashi) sau dobandite (uremie, paraproteinemii (mielom multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom), sindroame mieloproliferative acute si cronice, infectii virale, insuficienta hepatica severa, medicamente);

-         Tulburari ale hmostazei secundare;

-         Unele boli de tesut conjunctiv: sindromul Ehles-Danlos.

TS scazut poate fi inregistrat la pacienti cu hiprlipoproteinemie, diabet zaharat sau atescleroza.

Limite si interferente

-         acest test trebuie efetuat doar de catre persoanele experimentate;

-         la copii incizia efectuata va fi mai mica decat in cazul adultilor;

-         in prima saptamana de viata a nou nascutilor TS este mult scurtat;

-         un timp de sangerare normal nu exclude un defect al hemostazei primare;

-         un singur rezultat TS prelungit nu dovedeste prezenta unei afectiuni hemoragice, de aceea se recomanda efectuarea testului TS si la celalalt lob al urechii;

-         determina cresteri ale TS urmatoarele medicamente: aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice (peniciline, cefalosporine, nitrofurantoin), antidepresive triciclice (imipramin, amitriptilina), fenotiazine (clorpromazina, prometazina), anestezice (halotanl), metilxantine (cafeina, teofilin, aminofilin), altele (dextrani, blocanti ai canalelor de calciu, , beta-blocante, nitrati, heparina si anticoagulante orale, substante de contrast).

Chestionar de satisfactie