Contact rapid:

Telefon:

021.320.20.37

Email:

office@cmmh.ro

Adresa:

Calea 13 Septembrie, nr. 193, Sector 5, Bucuresti, 050733, Romania

Trebuie stiut faptul ca dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie superficiala destul de des intalnita, care evolueaza cu perioade de exacerbare si remisiune, cu distributie si tablou clinic tipice si care afecteaza tegumentul din zonele bogate in glande sebacee, in special scalpul, fata, pliurile nazolabiale, sprancenele si regiunile postauriculara, toracele anterior si toracele postero-superior.

Fumatul, este un factor nociv pentru organism si dupa cum bine stim acesta dauneaza grav sanatatii.

Probabil orice fumator a incercat cel putin o data in viata sa renunte la fumat, iar odata adoptata aceasta decizie a resimtit si efectele negative ale renuntatului la fumat. Acestea apar in momentul in care ogranismul nu mai primeste nicotina (subtanta de care devine dependent prin fumat) si se manifesta prin dureri de cap, tremuratul mainilor, scaderea puterii de concentrare si chiar irascibilitate.

APTT


Informatii generale

Timpul partial de tromboplastina (PTT), cunoscut si sub denumirea de Timpul de tromboplastina partial activata (APTT sau aPTT) este un test care se efectueaza pentru a masura timpul de coagulare al sangelui.

Coagularea sangelui este un proces complex care se realizeaza in prezenta factorilor de coagulare I (fibrinogen), II (protombina), III (tromboplastina tisulara), IV (calciu), V (proaccelerina), VI (accelerina), VII (proconvertina), VIII (factorul antihemofilic A), IX (factorul antihemofilic B), X (factorul Stuart-Prower), XI (globulina antihemofilica C), XII (factorul Hagemann) si XIII (factorul stabilizator al fibrinei).

Testul APTT reflecta activitatea majoritatii factorilor de coagulare: a “factorilor de contact” precum prekalicreina, kininogenul cu greutate moleculara mare – KH, factorii XII, XI, IX, VIII care reprezinta calea intrinseca a coagularii, precum si a factorilor X, V, II, I care reprezinta calea comuna a coagularii.

Pentru activarea factorilor de coagulare in vitro, specialistii de laborator adauga tromboplastine partiale (compuse numai din fosfolipide), un activator al factorilor de contact (dioxid de siliciu) si clorura de calciu, urmand ca apoi sa masoare timpul, exprimat in secunde, pana la formarea cheagului de sange.

Recomandari pentru efectuarea testului

Testul APTT poate fi realizat impreuna cu alte teste, precum testele PT (timp de protombina) in urmatoarele situatii:

-         atunci cand un pacient prezinta sangerari sau vanatai inexplicabile;

-         atunci cand pacientul a suferit un avort spontan (testul poate fi comandat ca parte a unei evaluari pentru anticoagulanti lupus sau anticorpi anticardiolipidici);

-         pentru descoperirea unor deficiente congenitale sau dobandite ale factorilor de coagulare mentionati mai sus;

-         pentru detectarea hemofiliei sau a bolii Willebrand;

-         pntru monitorizarea tratamentului cu substante anticoagulante precum heparina sau inhibatori trombonici (hirudin, argatroban);

-         pentru a diagnostica afectiunile care produc probleme de coagulare;

-         pentru evaluatea preoperatorie a riscului de hemoragie al unui pacient.

Pregatirea pacientului

Este necesar ca recoltarea sa se realizeze “à jeun” (pe nemancate), de la nivelul unei vene periferice a bratului.

In cazul persoanelor care se afla sub tratament cu haparina, proba se recolteaza cu o ora inainte de urmatoarea administrare. Nu se recolteaza proba de pe un cateter heparinizat.

Specimenul recoltat – sange venos

Cauze de respingere a probei

-         proba intens hemolizata, coagulata sau recoltata in recipient necorespunzator

 

Prelucrarea specimenului dupa recoltare

-         specimenul recoltat va fi centrifugat timp de 15 minute la 2500g.

Stabilitate proba

-         proba este stabila 4 ore la temperatura camerei;

-         in cazul pacientilor aflati sub tratamentu cu heparina proba este stabila 2 ore la temperatura camerei;

-         plasma separata este stabila timp de 3 saptamani la o temperatura de – 20ºC si mai mult de 1 an la – 70ºC.

Metoda – coagulometrica

Exprimarea rezultatelor – se face in secunde

Valori normale

Valorile normale pot sa prezinte mici variatii in functie de laboratorul care a efectuat testul. De obicei, valorile normale ale coagularii sunt cuprinse intre 26 – 40 secunde.

Valori anormale si critice

-         o durata mai lunga de coagulate poate fi determinata de un nivel scazut sau chiar de lipsa totala a factorilor de coagulare si poate fi cauzat de afectiuni hepatice, afectiuni renale sau tratamentul cu anticoagulante (heparina);

-         persoanele cu APTT > 70 de secunde prezinta risc de sangerare spontana.

Interpretarea rezultatelor

Prelungirea APTT apare in urmatoarele situatii: deficiente congenitale ale caii intrinseci (inclusiv hemofilia A si B, boala von Willebrand), tratament cu heparina nefractionata, inhibitori trombinici (hirudin, argatroban), streptokinaza, urokinaza, tratament cu anticoagulante orale, deficit de vitamina K, malnutritie, hipofibrinogenemie, afectiuni hepatice, CID, prezenta produsilor de degradare a fibrinei, prezenta anticoagulantilor circulanti factor – specifici, sau nespecifici – anticoagulantii lupici (primari sau secundari in: LES si alte boli autoimune, boli maligne, ca reactie la medicamente, dupa transfuzii multiple, in tuberculoza, glomerulonefrita cronica).

Scurtarea APTT reflecta, de obicei, un nivel crescut al factorului VIII, in neoplasme diseminate (mai putin atunci cand este afectat ficatul), imediat dupa o hemoragie acuta, in stadiile initiale ale CID.

Rezultatele APTT sunt interpretate impreuna cu valorile PT, astfel:

-         PT normal cu APTT prelungit – evidentiaza un deficit  de kininogen HK, de prekalikreina sau al unuia din factorii VIII, IX, XI, si/sau XII;

-         PT prelungit cu APTT normal – sugereaza un posibil deficit de factor VII;

-         PT si APTT prelungite – sugereaza deficitul unuia din factorii I, II, V sau X.

Limite si interferente

-         APTT are valori diferite in functie de varsta pacientului. La nou nascuti limita superioara a APTT este prelungita pana la 55 secunde si scade treptat pana la varsta de 6 luni ajungand la nivelul valorilor inregistrate in cazul adultilor. La persoanele varstnice APTT poate fi scurtat.

-         Plasma hemolizata scurteaza APTT la pacientii neheparinizati, insa nu si la cei heparinizati.

-         La pacientii heparinizati, centrifugarea si separarea plasmei trebuie efectuata in cel mult o ora pentru a se evita inactivarea heparinei de catre trombocite.

-         Daca proba este recoltata de pe cateter venos pe care a fost administrata solutie hipertona de NaCl aceasta va prelungi PT si APTT.

-         Este necesar ca in cazul unor rezultate usor modificate ale PT si APTT sa se repete testul pe probe proaspat recoltate.

-         In cazul persoanelor cu deficiente individuale ale fatorilor de coagulare este posibil ca APTT sa nu fie prelungit, decat daca nivelul factorilor scade sun 15-45%.

-         APTT este mai sensibil la deficientele factorilor caii intrinseci (in special ale factorului VIII si IX) decat ale factorilor caii comune.

-         Testul APTT nu se realizeaza pentru monitorizarea tratamentului cu heparina cu greutate moleculara mica care actioneaza in principal asupra factorului Xa.

-         APTT este mai putin influentat de produsii de degradare ai fibrinogenului sau fibrinei decat TT.

-         Administrarea de medicamente: administrarea concomitenta de penicilina, anistreplaza, clorpromazina, acid valproic pot prelungi APTT.


[1] Hougie C., The Biochemistry of Blood Coagulation, in Laboratory Evaluation of Coagulation, American Society of Clinical Pathologists Press, Chicago 1982, p. 2

 

[2] http://www.synevo.ro/timp-de-tromboplastina-partial-activat-cu-caolinaptt

[3] http://www.labtestsonline.org/understanding/analytes/aptt/test.html

[4] Dati F, Wagner C., Hemostasis, Lothar Thomas Clinical Laboratory Diagnostics, 1st Edition, Frankfurt, Germany, 1998, 602-604.

Chestionar de satisfactie